Category: Levelezés

Legalization of Periscope as community radio at the Media Department

a very long letter.

One comment

Correction for the statement made 20. mai 2011 by Annamária Szalai, head of Hungarian Media Dept.

53-findesiecle

(sorry this is the google-translated text; sometimes it’s funny like the translation of “Mary Anna”…: enjoy it)

The Moiré Cultural Association stated that Mary Anna Szalai statement incorrectly refers to the Hungarian community radios. The community radios within the same bottom as well-organized, non-governmental organizations and local communities, sustained by members of the community should be addressed to műsorszórókat understand. This definition of AMARC, ie community radios international organization reflects the views only partially covered at the same time our country be admitted to practice in a local radio community character will be, apparently, still no distinction between voluntary non-profit and commercial radios between. Please read the above statement more precise: in Hungary, 450 community radio does not work, but ca. 70 small community and non-profit community radio station, as well as 150 local and regional stations, which are regarded as something of Community Radio in the Media Council. We would like to distance ourselves from this behavior.

We also work unfounded in light of the above definition is very vague “community radio” in the assistance fund raising on the news. On the one hand, this increase is now 450 “community” radio aiming for a service provider is broken down into a significant decline, on the other hand, the application system this year is excessive and undisclosed expectations wake repeatedly rejected by the previous years to support community broadcasters tenders, gradually dissuading operation, some of them ( Radio mere Kunszentmiklós, Civil Radio Budapest, Budapest Radio Hermit) towards the elimination or limitation thrown, willy-nilly on top-organized “community” radio for favoring those who have enough reserves, and administrative capacity for the compilation of these applications. So our view is the application system is just impossible for community radio stations operate in the traditional sense, rather than help, and it is not considered appropriate.

Please clarify the above, the expression of community radios.

Moiré Cultural Association, Budapest, 2011. June 21

2 comments

About our two radios

Egy levél:

Címzett: NMHH Médiatanácsa

1525 Budapest Pf. 75.

tárgy: tájékoztatás

Tisztelt Médiatanács!

Az Egyesületünk által fenntartott Periszkóp Rádió, valamint a Rádiót felügyelő Új Nemzeti Rádiótanács képviseletében 2011. január 3-án levelet küldtem Önöknek, tájékoztatva arról, hogy az új médiatörvénynek megfelelően átnevezzük FM adásunkat, átadva a helyet az ún. “Új Nemzeti Rádiótanács Rádiója”, röviden Nemzeti Rádió számára. Hivatkozva továbbá Miniszterelnökünk azon nyilatkozataira, mely szerint “ha a médiatörvénnyel gondok lesznek, változtatunk rajta”[1] valamint köztársasági Elnökünk január 6-án kelt köszönő levelére**, ezúton hozom szíves tudomásukra, hogy a médiatörvénnyel gondok vannak, szíveskedjenek változtatást kezdeményezni vele kapcsolatban.

Indoklás:

Fentebb jelzett levelem nyomán 2011. január 1. hatállyal az egykori Periszkóp Rádió műsora helyett egy 100% magyar zenét sugárzó adót indítottunk el a Pécs-belváros FM 97.1 frekvencián. Az első hét tapasztalatai botrányosak:

  • Hallgatóink panaszkodnak, mert nem hallhatják műsorainkat, a magyar hangművészeti, kísérleti és alternatív közösség nem képes kitermelni annyi újdonságot, amivel kitölthető a napi 12 vagy 24 óra;
  • Műsorkészítőink tiltakoznak, hiszen adásuk nem megy ki FM adásban;
  • Szerkesztőként magam is panaszkodok, ugyanis nem tudom kellő és igényes tartalommal kitölteni a magyar zenei kvótát, röviden fogalmazva: nincs olyan minőségű és mennyiségű magyar alternatív zene, amit játszhatnánk, ugyanakkor lejátszásuk ne ütközne az anyanyelv ápolását védő előírásokba. Nagy eséllyel sokan szeretik a Kiscsillag, 30Y, Takáts Eszter stb. zenekarokat, de úgy gondolom, hogy csak az ő, valamint a megfelelően szűk alternatív zenei közeg felvételeikre szorítkozni elég szerény paletta lenne. Ebből kitekintve, ún. “nemzeti rock”, magyar mulatós és giccs (röviden “Tanyiwood”) felvételekből számtalan áll rendelkezésre, de engedtessék meg, hogy zenekultúránk védelme érdekében hadd ne játsszuk le őket!

Javaslat:

A törvényből vegyék ki a 35 ill. 50%-os magyar zenei kvótát (21. és 66.§), és ehelyett gondoskodjanak a minőségi alternatív zene megjelenésének támogatásáról, a rádióhallgatók, zenei előadók és koncertszervezők nyitottságának kialakításáról, a rádiószerkesztők zeneesztétikai továbbképzéséről. Amíg ez nem történik meg, addig ennek az ellentmondásos helyzetnek feloldását nem várhatják a hazai zenei rádióktól. Ebben a folyamatban nem jelent segítséget a médiatörvény 22.§ 2. bekezdése sem, ami a kitűzött kvóta fokozatos elérését teszi lehetővé: ezzel párhuzamosan ugyanis az oktatási és kulturális területre vonatkozó törvényben már időben gondoskodni kellett volna a fenti utánpótlásról, és itt nem a Megasztárra gondolok.

Következtetések:

1.

A Periszkóp Rádió 2011. január 7-i stábgyűlésének határozata nyomán ezúttal tehát bejelentem, hogy a törvényesség betartását célul kitűző akció sikertelensége miatt a Periszkóp Rádió ismét az éterben szól, ezzel párhuzamosan a Nemzeti Rádió számára – a törvényes feltételek biztosítása végett – a lehető legrövidebb úton egy új, online csatornát nyitunk. Ennek bejelentési módjáról szíveskedjenek tájékoztatást küldeni.

2.

Mindez természetesen nem jelenti a probléma megoldását – minőségi magyar zenére szükség lenne -, de ezt véleményem szerint nem törvényekkel fogják megteremteni, hanem éppen a politikai beavatkozás csökkentésével. A művészet a szegények és elnyomottak hobbija – mondhatnánk, és e tárgyban jó úton járunk: ha viszont ez a cél is, akkor szembe kell nézni a ténnyel, hogy a művészet itt hever az asztalon.

Több vezető politikusunk szerint az új médiatörvény ugyanúgy a szólásszabadságot képviseli, mint az eddigi. Ha ez így van, akkor kérem bejelentésemet elfogadni, tudomásul venni.

Segítségüket köszönöm,

Tisztelettel:

Pécs, 2011. január 8.

Kovács Balázs


[1] vö. “Orbán: ha igazolódnak az aggályok a médiatörvény kapcsán, orvosoljuk azokat”, http://mti.hu/cikk/523943/ • “Orbán hajlik a médiatörvény megváltoztatására” http://mti.hu/cikk/523689/

** http://nemzeti.periszkopradio.hu/level-2011-01-07-keh.jpg

Comments Off

The (fake) New National Radio Council

A Periszkóp Rádiót fenntartó Moiré Kulturális Egyesület 2010. december 3-án tartott közgyűlésén létrehozta az Új Nemzeti Rádiótanácsot, melynek első határozata kezdeményezi, hogy rádiónk internetes műsorát se lehessen az 1 km-es FM vételkörzeten túl hallgatni. Erről a Nemzeti Médiatanácsnak írott válaszlevelünkben adunk tájékoztatást:

A levél előzménye, a Nemzeti Médiahatóság határozata itt olvasható:

(1. oldal) + (2. oldal)

3 comments

Visit of NMHH

A Médiahatóság ellenőrzési csoportja ma látogatást tett Pécsett, s így nálunk is. A látogatás apropóját az október végén kelt nyílt levelünk adta, s látogatóink elmondása szerint nem is volt más cél, csupán diagnosztizálni az adó kimenő teljesítményét és egyéb értékeit, s ennek eredményeit csatolni a levélre írott válaszhoz. Ennek alapján jegyzőkönyv született, amit az alábbiakban közzé is teszek.

A jegyzőkönyv tehát kimondja, hogy eltér az adó kimenő teljesítménye az engedélyezettől – kérdés csupán, hogy mindezt a ‘jogtalan’ állapotot az NMHH elfogadja-e a szerződésünk teljesítéseként? (méréseink ugyanis azt igazolják, hogy a jelenlegi teljesítmény legalább már megközelíti azt a vételkörzetet, amit el szeretnénk látni.)

Egyéb irományok is születtek, ezek közül összegzése miatt kiemelném a mérési jegyzőkönyv 6. oldalát:

+ egyéb oldalai is hasznosak lehetnek: /már úgyis több a szöveg az oldalon, mint zene/

Az ügyintézés korrektségét és gyorsaságát az NMHH részéről egyébként igen méltányolhatónak tartom! továbbra is remélem, hogy kérvényeink és akcióink talán megoldást jelentenek a kisközösségi rádiózás problémaira (legalábbis részben).

Comments Off