About our two radios

Egy levél:

Címzett: NMHH Médiatanácsa

1525 Budapest Pf. 75.

tárgy: tájékoztatás

Tisztelt Médiatanács!

Az Egyesületünk által fenntartott Periszkóp Rádió, valamint a Rádiót felügyelő Új Nemzeti Rádiótanács képviseletében 2011. január 3-án levelet küldtem Önöknek, tájékoztatva arról, hogy az új médiatörvénynek megfelelően átnevezzük FM adásunkat, átadva a helyet az ún. “Új Nemzeti Rádiótanács Rádiója”, röviden Nemzeti Rádió számára. Hivatkozva továbbá Miniszterelnökünk azon nyilatkozataira, mely szerint “ha a médiatörvénnyel gondok lesznek, változtatunk rajta”[1] valamint köztársasági Elnökünk január 6-án kelt köszönő levelére**, ezúton hozom szíves tudomásukra, hogy a médiatörvénnyel gondok vannak, szíveskedjenek változtatást kezdeményezni vele kapcsolatban.

Indoklás:

Fentebb jelzett levelem nyomán 2011. január 1. hatállyal az egykori Periszkóp Rádió műsora helyett egy 100% magyar zenét sugárzó adót indítottunk el a Pécs-belváros FM 97.1 frekvencián. Az első hét tapasztalatai botrányosak:

  • Hallgatóink panaszkodnak, mert nem hallhatják műsorainkat, a magyar hangművészeti, kísérleti és alternatív közösség nem képes kitermelni annyi újdonságot, amivel kitölthető a napi 12 vagy 24 óra;
  • Műsorkészítőink tiltakoznak, hiszen adásuk nem megy ki FM adásban;
  • Szerkesztőként magam is panaszkodok, ugyanis nem tudom kellő és igényes tartalommal kitölteni a magyar zenei kvótát, röviden fogalmazva: nincs olyan minőségű és mennyiségű magyar alternatív zene, amit játszhatnánk, ugyanakkor lejátszásuk ne ütközne az anyanyelv ápolását védő előírásokba. Nagy eséllyel sokan szeretik a Kiscsillag, 30Y, Takáts Eszter stb. zenekarokat, de úgy gondolom, hogy csak az ő, valamint a megfelelően szűk alternatív zenei közeg felvételeikre szorítkozni elég szerény paletta lenne. Ebből kitekintve, ún. “nemzeti rock”, magyar mulatós és giccs (röviden “Tanyiwood”) felvételekből számtalan áll rendelkezésre, de engedtessék meg, hogy zenekultúránk védelme érdekében hadd ne játsszuk le őket!

Javaslat:

A törvényből vegyék ki a 35 ill. 50%-os magyar zenei kvótát (21. és 66.§), és ehelyett gondoskodjanak a minőségi alternatív zene megjelenésének támogatásáról, a rádióhallgatók, zenei előadók és koncertszervezők nyitottságának kialakításáról, a rádiószerkesztők zeneesztétikai továbbképzéséről. Amíg ez nem történik meg, addig ennek az ellentmondásos helyzetnek feloldását nem várhatják a hazai zenei rádióktól. Ebben a folyamatban nem jelent segítséget a médiatörvény 22.§ 2. bekezdése sem, ami a kitűzött kvóta fokozatos elérését teszi lehetővé: ezzel párhuzamosan ugyanis az oktatási és kulturális területre vonatkozó törvényben már időben gondoskodni kellett volna a fenti utánpótlásról, és itt nem a Megasztárra gondolok.

Következtetések:

1.

A Periszkóp Rádió 2011. január 7-i stábgyűlésének határozata nyomán ezúttal tehát bejelentem, hogy a törvényesség betartását célul kitűző akció sikertelensége miatt a Periszkóp Rádió ismét az éterben szól, ezzel párhuzamosan a Nemzeti Rádió számára – a törvényes feltételek biztosítása végett – a lehető legrövidebb úton egy új, online csatornát nyitunk. Ennek bejelentési módjáról szíveskedjenek tájékoztatást küldeni.

2.

Mindez természetesen nem jelenti a probléma megoldását – minőségi magyar zenére szükség lenne -, de ezt véleményem szerint nem törvényekkel fogják megteremteni, hanem éppen a politikai beavatkozás csökkentésével. A művészet a szegények és elnyomottak hobbija – mondhatnánk, és e tárgyban jó úton járunk: ha viszont ez a cél is, akkor szembe kell nézni a ténnyel, hogy a művészet itt hever az asztalon.

Több vezető politikusunk szerint az új médiatörvény ugyanúgy a szólásszabadságot képviseli, mint az eddigi. Ha ez így van, akkor kérem bejelentésemet elfogadni, tudomásul venni.

Segítségüket köszönöm,

Tisztelettel:

Pécs, 2011. január 8.

Kovács Balázs


[1] vö. “Orbán: ha igazolódnak az aggályok a médiatörvény kapcsán, orvosoljuk azokat”, http://mti.hu/cikk/523943/ • “Orbán hajlik a médiatörvény megváltoztatására” http://mti.hu/cikk/523689/

** http://nemzeti.periszkopradio.hu/level-2011-01-07-keh.jpg