Sárga weboldallal a bezárás előtt álló közösségi rádiókért!

Kerekes M. István fotója

Magyarországon jelenleg határozott, finoman burkult ellenállást érzek az értelmiségi és civil közösségek iránt. Ezek része talán, de természetesen kimondatlanul a kis közösségek rádióinak tönkretétele is. Rádiónk weboldalán keresztül ezúton fejezem ki szolidaritásomat a bezárni készülő rádiók felé, valamint mindazok felé, akiknek a “közösségivé” válás érdekében fel kéne adniuk eddigi műsorstruktúrájukat,  a “nagyrádiók” feladatait átvéve az adott kontextusban értelmetlen híreket és kvótákat bevezetve, kiszolgáltatva a Hatóságnak. Ezúton üzenem a Hatalomnak, aki oly’ szépen elbújik végrehajtó testülete mögött, hogy egy közösség attól is erős, ha ellenáll, és akkor is képes megerősödni, ha ellenállni kényszerül. Mi ezt tesszük továbbra is.

Ezúton, valamint az alábbi példák nyomán mégsem tudom, hogy július 1-jén, a “váltás” napján, amely egyben médiatörvény teljeskörű hatálybalépésének napja is, mit tegyünk. Adóinkat már kikapcsoltuk. feltekertük. demonstráltunk az éterben és az utcán. petíciókat postáztunk. mit tehetünk még? Mást nem tudok javasolni, mint besárgított weblapunkat, ami kifejezi mindazt az irígységet, ami a Hatalmat arra vezeti, hogy a hatékonyan működő, autonóm rendszereket manipulálja. Javaslom ezt minden más közösségnek is, kívánva “a körülményekhez képest legjobbat”,

Kovács Balázs

Kassa, 2011. június 29.

Néhány példa:

  • Klubrádió
  • Remete Rádió (bezár: 2011. július 1.)
  • Puszta Rádió
  • Galaxis Rádió
  • Civil Rádió
  • stbstb.

Néhány levél:

“Sziasztok!

Nos együttérzés a Remete Rádióval, a Puszta Rádióval, és lassan mi is beállunk a sorba, ma még elküldöm a kérvényt, de hiányosan nem tudjuk a feltételeket mi sem teljesíteni 3-4 emberrel, úgy hogy mindenki napi 8-12 órát dolgozik, és az mellett hobbiból rádiózik, csak úgy ingyen. Pedig a városban kedvelik a rádiónkat, de ez kit érdekel.

További szép napot!

Üdv: Kohán Norbert
Galaxis Rádió Heves”

“Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság
Médiaszolgáltatás Szabályozás Főosztály
Dr. Andrássy György részére
Tárgy: műsorszolgáltatási szerződés fölmondása

Tisztelt Főosztályvezető Úr!

Levelükre válaszolva (15596-1/2011) ezúton tájékoztatom, hogy a Remete Rádiót üzemeltető Istenkúti Közösségért Egyesület nem kezdeményezi közösségi médiaszogáltatásként való elismertetését, hanem ezúton 2011 július 1-vel

felmondjuk

2004 január 15-én kelt és 2012-ig érvényes műsorszolgáltatási szerződésünket.

Indokaink a következőek:
Mindig is közösségi rádiónak tartottuk Rádiónkat, amennyiben ezen a minimális vételkörzetünkből verbuválódott önkéntesek általi működtetést értettük.
Rádiónk több mint hat és fél éves működése során naponta 16-20 óráig sugárzott műsort a 87.8 Mhz-en és az utóbbi években ismétlésekkel 24 órában a neten. 2009 szeptembere óta minden támogatás vagy egyéb bevétel nélkül.
Rádiónk Pécs kertvárosias, tehát alacsony népsűrűségű istenkúti városrészében jelképes, tehát használhatalanul kicsi vételkörzettel működött, értelmetlennek tartjuk, hogy ilyen helyzetben önkéntesen az előírt közszolgálati tartalom előállítását (például hírműsorok készítését) vállaljuk július elsejétől.
A jövőre nézve sem tölt el reményekkel bennünket a Hatóság eddigi gyakorlata (nem válaszolnak a Szabad Rádiók Magyarországi Szervezete leveleire, nem találkoznak ügyvivőikkel) ahogy az Alap döntései sem (a mi fogalmaink szerinti közösségi rádiók támogatási kérelmeinek elutasítása).

Tisztelettel:
Peták Péter    társelnök
Pécs, 2011. június 27.”

Cikkek

Végül egy részlet a Periszkóp Rádió “műsorszolgáltatási szabályzatából”:

“Médiaszolgáltató politikai függetlenségének biztosítása érdekében demonstrációkat kezdeményezhet, köteles az őt felügyelő szerv politikai befolyását megkérdőjelezni, és arra kielégítő választ kapni, ellenkező esetben saját politikai függetlenségének védelmében nem köteles a politikai befolyás alatt álló felügyeleti szerv rendelkezéseit betartani.”