A Periszkóp Rádió bemutatja: Szerzői jogi paradoxon

Az elmúlt hetekben, napokban felgyorsultak az események rádiónk “szabadulási kísérlete” körül. A kísérlet célja az volt, hogy lehet-e ma Magyarországon netlabel és creative commons alapon műsorszórót létrehozni a közös jogkezelő oligarchák megkerülésével. Nos, a válasz: nehezen. Ugyanis:

1. a creative commons általában elismert licenszeit a magyar törvénykezés még nem tartalmazza, s így a jogkezelők nem érzik kötelességüknek elfogadni. Mivel a helyzet nem is tűnik úgy, hogy változna, ezért elmondhatjuk, hogy a CC az alkotók egyéni lemondó nyilatozatai nélkül mit sem ér, azzal együtt viszont épp a CC nem ér semmit.

2. nem végezhetünk közös jogkezelő tevékenységet (magyarán nem kérhetünk egyéni engedélyeket kiadóktól, alkotóktól), hiszen ez csak bejegyzés alapján, a már működő jogkezelő szervezetek “kitúrásával” lenne lehetséges, ami nyilván csak a törvény szerint lehet, de most elképzelem, ahogy az általunk működtetett Moiré Egyesület egyszercsak esélyesebben igényli ezt a státuszt, mint az Artisjus vagy a Mahasz…

Megoldásként más most nem kínálkozik, mint olyan szerzők műveinek bemutatása, akik lemondtak (úgy általában) minden szerzői joguk kéviseletéről. Az első alkotó, akiről tudunk egyben a rádió alapítója, Kovács Balázs, aki erre az alkalomra készített egy “Szerzői jogi paradoxon” c. munkát. A rádió jelenleg ezt sugározza (az alsó képen látható felületen bárki ki is próbálhatja), a Periszkóp Rádió közössége pedig szabad alkotói közösségként folytatja munkáját.

Kívánom, hogy a paradoxonok mögött a tisztelt Hallgató továbbra is megtalálja a közösség munkájának újabb és újabb eredményeit!

Üdvözlettel, Kovács Balázs szerkesztő