Category: Pályázat

Rendet! szatyorantológia – pályázati felhívás

rendet_kep

A független, pécsi Moiré Egyesület / Dióbél Kiadó vizuális, zenei és irodalmi munkákat vár 2018-ban megjelenő eklektikus szatyorantológiájába, műfaji megkötések nélkül, az alábbi terjedelmi korlátokkal:

szöveg: legfeljebb 10000 karakter
kép / festmény / print: legfeljebb 2 A/4 oldal
video: legfeljebb 5 perc
zene: legfeljebb 10 perc

A munkák a pályázó választása szerint papíralapon vagy digitálisan, pendriveon jelennek meg. A pályázat mindenkire nyitott. Az analóg és digitális tartalmakat rejtő szatyorkiadvány végleges összetételét a Dióbél szerkesztőbizottsága válogatja ki a beérkezett pályamunkák közül.

Az antológia a rend és a rendetlenség, a rendszer és a rendszertelenség fogalompárokat járja körül, a téma művészeti, antropológiai, természettudományos és filozófiai szempontú vizsgálatát tűzi ki célul, de a vizsgált fogalmak sportelméleti, gasztronómiai vagy mezőgazdasági vonatkozásainak feltárása elől sem zárkózik el.

Vajon hol húzhatók meg a szervezett struktúrák és a káosz határai? Lehet, hogy a rend csupán megismerő képességünk korlátoltságának rávetítése a környezetünkre? Vagy arról volna szó, hogy a káosz is egy magasabb szervezettségi fokú, számunkra áttekinthetetlen rendszer lenne? A kérdésekre adott válaszkísérleteket egy szatyorban találjuk majd.

***A pályázók a rendet@periszkopradio.hu címre küldött anyagokkal, a kívánt formátum megjelölésével pályázhatnak.***

***A pályázat beadási határideje 2017. december 31. 23:59***

Pécs, 2017. december 1.

A Dióbél Kiadó szerkesztői

Hozzászólások kikapcsolva

Felhívás a Médiatörvény-zárószavazás zenei feldolgozására

Felhívás

A pécsi Periszkóp Rádió pályázatot ír ki a Médiatörvény zárószavazásának vagy a törvényjavaslat szövegének megzenésítésére. Az alkotásokat 2010. december 31 – 2011. január 1-je fordulóján, a törvény tervezett életbelépésének estéjén mutatjuk be rádiónkban.

Háttér

2010. őszén a Kormány új médiatörvény-tervezetet készített elő. A tervezet nemcsak további szigorításokat vezet be a rádiók, televíziók számára és igazgatása alá vonja az írott és elektronikus sajtót, maga alá temeti az eddig létező kisközösségi rádiózás kategóriáját, hanem az utolsó pillanatban hosszú távra kiható és bizonytalan intézkedéseket is bevezet. A 2010. december 21-én hajnalban lezajlott záróvitát művészinek tekintjük abban az értelemben, ahogy a költő fájdalmát is szépséges muzsikának látja a külvilág (Kierkegaard: Vagy-vagy; Phalarisz bikájának története). Felhívásunk ennek a politikailag már kezelhetetlen problémának kíván művészi feldolgozást kínálni.

Phalarisz bikája

A felhívás feltételei

A felhívásra bárki, bármennyi alkotással pályázhat. A létrejött alkotásoknak azonban meg kell felelniük az alábbi feltételeknek:

 • hanganyaguk nyersanyagaként
 1. a zárószavazás felvételének tetszőleges részletét (a teljes felvétel elérhető a Parlament.hu oldalon valamint itt: http://www.youtube.com/watch?v=UA–ytz4EfU; a hangsáv külön pedig itt wav/mp3 [a linkek jelenleg nem működnek] formátumban) vagy
 2. az új Médiatörvény (legutolsó nyilvános változata elérhető itt: http://www.parlament.hu/irom39/01747/01747-0239.pdf) szövegét használják fel;
 • nem lépik túl a 10 percet;
 • digitális hangfelvétel formájában, 192kbps tömörítéssel (mp3 vagy ogg formátumban) bocsáthatók rendelkezésre;
 • tulajdonosa a pályázással együtt elfogadja, hogy alkotása közzétehetővé válik.

Az alkotások számára egyéb formai, tartalmi és politikai megkötés nincs!

Beérkezési határidő:

2010. december 30. 23h00

A beküldés módja:

A munkákat a phalarisz@periszkopradio.hu címen, csatolt állományként küldve várjuk. A levélben kérjük az alábbi információkat:

 • Név (város, szervezet):
 • Alkotás címe:
 • Felhasznált részlet megjelölése:
 • Nyilatkozat, hogy az alkotás közzétehető Igen / Nem

A munkák bemutatása:

A beérkezett munkákat kizárólag a személyhez fűződő jogok védelme alapján szelektáljuk, így fenntartjuk annak jogát, hogy az uszító, trágár nyelvezetű alkotásokat nem, vagy torzítással, effektezésel érthetetlenné téve mutatjuk be. A munkák bemutatása 2010. december 31 – 2011. január 1-je fordulóján várható a Periszkóp Rádióban. A kész munkákat a budapesti EPeR Rádió is bemutatja.

A felvételeket ezzel együtt a rádió weboldalán is közzétesszük.

Nyeremények:

A pályázók között az alábbi könyvajándékokat sorsoljuk ki:

 • Gianni Vattimo, La fine della modernità, Garzanti, 1999
 • Hanns Eisler, A zene értelméről és értelmetlenségéről, Gondolat, 1977
 • Zoltai Dénes, A modern zene emberképe, Magvető, 1969
 • Weber Kristóf, Alkalmazott zene, PTE, 2005 (a szerző felajánlása)

2010. december 21. Kovács Balázs (Periszkóp), Hargitai Henrik (EPeR)

~~~~~~

Tájékoztatásul az említett felvétel:

20 hozzászólás